MIKLUŠOVCE: Obec dnes uviedla do života exteriérovú galériu z dreva a kameňa

08.05.2011 Prešov

Miklušovce 8. mája (TASR) - Obec Miklušovce v okrese Prešov dnes sprostredkovala širokej verejnosti v rámci podujatia s názvom Deň tradícií ukážky remeselnej výroby z minulosti a ochutnávku jedál podľa receptov starých mám. Počas nedeľnej slávnosti si prišli na svoje aj priaznivcov folklóru prostredníctvom viacerých hudobných vystúpení spojených so spevom a tancom. Organizátori dnešnej akcie zároveň uviedli do života exteriérovú galériu s dielami vytvorenými z dreva a kameňa.
Galéria, ktorej jednotlivé časti vytvorili v uplynulých dňoch rezbári, výtvarníci, ale aj miestne deti, poukazuje na alternatívu využitia prírodných materiálov v umení. \"Podarilo sa nám zhotoviť dve približne dvojmetrové sochy anjela a matky s dieťaťom, ako i viacero kamenných výtvorov na motívy ľudových porekadiel,\" informovala TASR Lenka Čuchtová z organizačného tímu dnešného podujatia.
Informačná tabuľa, ktorú dnes v obci odhalili, zároveň približuje ťažbu dreva a kameňa, ktorá mala v minulosti popri poľnohospodárstve a chove úžitkových zvierat v miklušovskom chotári dlhodobú tradíciu.
Verejnosť sa dnes mohla zároveň v rámci ukážok tradičných ľudových remesiel zoznámiť s technikami práce rezbárov, výrobcov metiel, šperkárok, košikárov, ale aj cukrárok pri zhotovovaní zdobených perníkov.
Dnešná slávnosť sa nezaobišla ani bez prvkov tradičného folklóru. Vo svojich vystúpeniach ho dnes prezentovali sólistky z Miklušoviec, Šarišské gavaliere a detský folklórny súbor Zornička. Najmenších účastníkov podujatia dnes pobavilo bábkové divadlo Badros rozprávkou O princeznej s obrovskými nohami. Nechýbali ani miestne kulinárske špeciality podľa najstarších receptov.
Deň tradícií v obci Miklušovce je vyvrcholením projektu Kameň a drevo v remesle a umení, ktorý podporila Nadácia SPP v rámci grantového programu Dedičstvo regiónov. Na realizácii projektových aktivít sa podieľala obecná samospráva v spolupráci s občianskym združením SAPIO, miestnymi obyvateľmi a množstvom dobrovoľníkov. 
 

Vyberte región